Jirkův politický koutek

Výsledek jednání budoucí vládní koalice o vládním programu

Jednání vlády dopadla tak, jak se dalo čekat. Téměř všechno bude, jak si to přeje ČSSD. Přečetl jsem si oznámení ČTK a Lidových novin, kde je mimo jiné také ve sloupečcích vedle sebe, co slibovala před volbami ČSSD, co Koalice a co se nyní dohodlo. Škoda, že jen vybraná témata.

KDU-ČSL prosadila jedinou věc - nebude registrované partnerství - to se od křesťanů dalo čekat. US-DeU zase prosadila, že majetkové přiznání budou možná muset provádět jen trestaní jedinci. Co dál? Nic! Zbytek předvolebních slibů Koalice zapomněla, přesněji obětovala možnosti být ve vládě.

Čili: Gripeny se koupí¸ schodky státního rozpočtu budou pokračovat dle představ ČSSD, přídavky na děti budou pro všechny, spoluúčast občanů na zdravotní péči se nebude zvyšovat, školné nebude, zkorumpovaný projekt Internet do škol bude pokračovat, daně se nebudou snižovat, důchodová reforma se neprovede (nadále se budou pouze připravovat podmínky), trh bydlení se neuvolní, atd. Mnoho bodů programu jsou nic neříkající hesla jako: "Předložíme vhodnou podobu zákona o majetkových přiznáních", "vzdělání je naše priorita" apod.

To je vzkaz pro všechny, kdo volili US-DeU a KDU-ČSL. Co zbylo z jejich předvolebních slibů? Co teď zbylo z pravicové politiky ve vládě? Čím se liší vládní program od levicového programu ČSSD? Kdo teď zabrzdí zadlužování státu a rozhazování veřejného rozpočtu? Kolegové voliči, víte, že státní rozpočet jsou vaše peníze z vašich daní?

 

Ve 12:02 vydala ČTK zprávu, že paní Marvanová rezignovala na své místo předsedkyně US-DeU, protože nesouhlasí s tím, že US-DeU ustoupila v jednáních o vládě téměř všem požadavkům ČSSD a považuje postoj US-DeU za neobhajitelný před voliči.