Zelený sen nebo noční můra - větrné elektrárny

26. 2. 2008

Kdykoliv jedu do práce či z práce (trasa Slaný - Praha), praští mě do očí dvě nově postavené větrné elektrárny nedaleko Pcher u Slaného. Už dříve jsem slyšel negativní informace o tomto alternativním zdroji energie. Čemu nebo komu vlastně stavba VTE (větrných elektráren) prospívá? Podíval jsem se na internet a sepsal v bodech, co jsem zjistil; odkazy na zdroje připojuji na konci:


A můj názor na konec

Komu tedy výstavba VTE prospěje? Zeleným jako propaganda a investorům jako výborný podnikatelský záměr. Zaplatíme za to všichni my daňoví poplatníci a odběratelé elektřiny. Finanční zisky jdou do kapes investorů. Obrovské finanční náklady, spolykané VTE, by bylo možno využít k podpoře ekologie někde jinde, s mnohem pozitivnějším dopadem na ekologii.

Často si poslední dobou vzpomenu na to, co řekl po revoluci mému tátovi jeho bratranec, který za komunistů emigroval do Západního Německa. Řekl: "Buďte rádi, že nemáte ve vládě zelený. Až tam budou, budete platit za každý nadechnutí." Tahle neblahá vize se začíná vyplňovat.


Zdroje

stačí ve www.google.com zadat: pravda větrné elektrárny

například:

http://www.stop-vetrnikum.webz.cz/view.php?cisloclanku=2007090024

http://www.blisty.cz/art/27389.html

http://www.vesmir.cz/clanek.php3?CID=6444

http://neviditelnypes.lidovky.cz/p_veda.asp?r=p_veda&c=A060212_123346_p_veda_wag

a další